Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - اولين مناظره انتخابات دوازدهم رياست جمهوري با موضوع بررسي مسايل اجتماعي در حال برگزاري است.

سرويس سياست مشرق - مناظره 6 کانديداي رياست‌جمهوري از لحظاتي قبل با پخش سرود جمهوري اسلامي ايران و همچنين قرائت قرآن با موضوع بررسي مسايل اجتماعي آغاز شد. آنچه قابل توجه است تغيير موضوع مناظرات است بطوريکه چند ساعت مانده به مناظره نامزدهاي رياست‌جمهوري، موضوع مناظره از «اجتماعي - اقتصادي» به «اجتماعي» تغيير يافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


طبق برنامه قبلي، براي محل استقرار کانديداهاي رياست‌جمهوري يک کانديدا انجام شد و بر اين اساس، هاشمي‌طبا در صندلي شماره 1، روحاني در صندلي شماره 2، قاليباف در صندلي شماره 3، جهانگيري در صندلي شماره 4، رئيسي در صندلي شماره 5 و ميرسليم در صندلي شماره 6 مستقر خواهند شد.
حواشي حضور کانديداها را در سازمان صدا وسيما از اينجا ببينيد
* طبق اعلام مجري برنامه،‌ هرکدام از نامزدها در ابتدا فرصت 4 دقيقه اي براي پاسخ به سوالات مطرح شده دارند که پس از اين مهلت، ديگر از نامزدها مي توانند به مدت دو دقيقه اين اظهارات او را نقد کند. پس از صحبتهاي ساير نامزدها ، کانديداي اوليه 5 دقيقه فرصت پاسخگويي خواهد داشت.



متن کامل سخنان کانديداها در اين مناظره را در ذيل بخوانيد:
** سوال اول: بفرماييد طرح و برنامه 4 ساله شما براي مديريت حاشيه‌نشيني و جلوگيري از اين پديده چيست؟

مصطفي ميرسليم به عنوان اولين نامزد پشت تريبون مناظره قرار گرفت.



** ميرسليم در پاسخ به سوال اول گفت:
بسم الله الرحمن الرحيم
مهمترين سرمايه که در هر کشروي وجود دارد، نيروي انساني آن است؛ اين نيروي انساني بايد متناسب با ظرفيت‌هاي زيستي در کشور توزيع شود و بر مبناي استعدادي که نيروي انساني دارد، مشارکت کند در پيشرفت کشور.
در کشور ما استان‌ها هر کدام از استعدادي برخوردار هستند و نيروي انساني ما نيز با اين استعدادها بايد به شکوفايي برسند. عدم توجه به سياست‌هاي آمايش سرزمين متاسفانه موجب شده است که بسياري از افراد از نقاط روستايي به شهرها و از شهرها به کلانشهرها و حاشيه‌ها روي بياورند.
اين مسئله که پديدار شده است به مشکلات متعدد اجتماعي، فرهنگي امنيتي و اقتصادي منجر شده است. ما چاره‌اي که براي حاشيه‌نشيني در نظر گرفته‌ايم بازگشت به سياست‌هاي آمايش سرزمين توزيع صحيح جمعيت بويژه بکاريگري صحيح منابع آب در کشور است. چون آب است که منبع اساسي است و به دليل عدم استفاده صحيح از منابع آب بسياري از روستاهاي ما متاسفانه مواجه با حالت بيابان زدايي شده‌اند و روستاييان به شهرها روي آورده‌اند.
يکي از دلايل بي تجهي به منابع‌آن استفاده از چاههاي عميق و غير مجاز و از بين رفتن شبکه‌هاي قنات در کشور است.
اين روستائيان که نتوانسته‌اند درست از امکانات آبي استفاده کنند ناگريز به حاشيه شهرها پناه آورده‌اند و در آنجا با امکانات لازمي که براي زندگي صحيح انساني مواجه نشده‌اند و به شهرها آمده ‌اند و تن به کارهايي داده‌اند که شخصيت انساني آنها محترم شمرده نشده اند نتوانسته‌اند از بهداشت و درمان درست، آموزش و پرورش صحيح برخور دار شوند.

مرورگر شما از ويدئو پشتيباني نمي‌کند.
فايل آن‌را از اينجا دانلود کنيد: video/mp4

هاشمي طبا در نقد سخنان ميرسليم:
تشکر مي‌کنم از صحبت‌هاي آقاي ميرسليم اما لازم مي‌دانم نکته‌اي را مورد توجه قرار بدهم تا اين بحث مقدار زيادي بيشتر مورد توجه و عنايت قرار بگيرد.
بحث آمايش سرزميني بحث روستائيان و بحث آب يا بحث‌هاي ديگر زيست محيطي که مستقيما بر مي‌گردد به زيستگاه انسان در حقيقت يک ميراثي از گذشتگان، ميراثي از خداوند است که به بشر عطا شده است. وقتي ما بحث‌هاي مختلفي در کنار هم قرار مي‌دهيم و اولويت براي آنها قائل نشويم موجب مي‌شود بعضي از مسائل که در چشم مي‌خورد و مسائلي که کمتر به چشم مي‌خورد به آن عنايت نشود.
بنده مي‌خواهم عرض کنم که واقعا سرزمين ما ايران دچار بحران شديد زيست محيطي است و زيستگاه انسان در اين مجموعه کاملا در حال از بين رفتن است؛ مثال‌هاي متعددي در اين مورد هست مي‌خواهم عرض کنم که اولويت اولي که براي کشور ما بايد ما قائل بشويم توجه به زيستگاه ما حفظ ايران است و اگر ما قرار باشد همه مسائل را بدون توجه به اولويت مورد توجه قرار بدهيم اين نظر جناب آقاي ميرسليم مورد عنايت قرار نخواهد گرفت.
حسن روحاني در نقد سخنان ميرسليم:
تشکر از آقاي مير سليم به خاطر توضيحاتي که در مسئله حاشيه‌نشيني که يکي از معضلات مهم اجتماعي امروز است نه تنها ايران بلکه اکثر کشورها يا حتي شايد بتوان گفت همه کشورها لااقل سراغ ندارم کشوري که امروز داشته باشيم که در آن حاشيه‌نشيني نباشد.
معمولا حاشيه‌نشيني دور شهرهاي بزرگ و کلانشهرها است و ريشه اين مسئله به عوامل مختلف بر مي‌گردد يک عامل مهم آن مسئله بيکاري است و عدم درآمد کافي فردي که در يک شهر دور زندگي مي‌کند يا در يک روستايي زندگي مي‌کند و منابع درآمديش کافي نيست و يا اينکه اصلا نمي‌تواند شغلي داشته باشد براي اشتغال خودش ناچار است مهاجرت بکند.
معمولا در شهرهاي بزرگ در مرکز کشور شرايط اشتغال بهتر است پناه مي‌برد به آنجا خوب براي آنکه شب بتواند استراحت بکند يک جايي اطراف شهر پيدا مي‌کند و بعد به تدريج خانواده خودش را مي اورد اگر ديد زندگيش خوب است دوستان و اقوامش را مي‌اورد. پس يک مسئله مهم مسئله بيکاري است اگر طرف مي‌خواست در موطن خودش زندگي کند شغل مناسب و درآمد مناسب ندارد. مسئله ديگر مسئله عدم تعادل است.
محمدباقر قاليباف در نقد سخنان ميرسليم:
عرض تسليت دارم به مناسبت شهادت 10 تن از مرزبانان کشورمان را. نکته حاشيه‌نشيني؛ نکته مهم و کليدي است ما امروز حدود 11 ميليون نفر حاشيه‌نشين داريم که به دليل فرصت‌هاي نامناسب و بحران‌هاي اقتصادي بوجود آمده است.
ما بايد در دراز مدت و کوتاه مدت برنامه‌ريزي براي اين عزيزان داشته باشيم. معمولا دولت‌ها از اين مسئله حمايت مي‌کنند بخشي از اين محرومين و کم درآمدها همين حاشيه‌نشين‌ها هستند دولت هم در گذشته تدبير کرده با يارانه به اينها کمک کنند اما گله آدم‌ها اين است که در هفت سال گذشته با توجه به افزايش تورم و گراني که اتفاق افتاده ارزش آن 45 هزار تومان امروز به کمتر از 15 هزار تومان رسيده است گله اول آنها اين است که چرا اين افزايش پيدا نمي‌کند همپاي تورم کشور.
يا گله آنها اين است که چرا يارانه‌ها بين همه مساوي تقسيم مي‌شود البته نگراني هم دارند که افزايش يارانه‌ها باعث گراني هم در کشور نشود که من فکر مي‌کنم جنابعالي با اين موافق هستيد من مي‌خواهم بدانم جنابعالي براي يک اقدام کوتاه مدت براي اين محرومين چه اقدامتي را انجام مي‌دهيد و براي دراز مدت که به طور ريشه اي چه؟
اسحاق جهانگيري در نقد سخنان ميرسليم:
فکر مي‌کنم حاشيه‌نشيني يک از مهمترين آسيب‌ها است که در کشور از تهران گرفته تا اصفهان، زاهدان و مشهد و شهرهاي بزرگ با اين پديده روبرو هستند مسئله‌اي که در اين خصوص وجود دارد بايد به اين مردم به صورت جدي توجه کرد نبايد به آنها به عنوان افراد غير ايراني نگاه کرد. بايد به آنها توجه شود خوشبختانه در دولت يازدهم با اين پديده با برخورد بسيار علمي و دقيق و کارشناسي ما سازماندهي کرده‌ايم يک شورايي درست کرديم به نام شوراي بازآ فريني مناطق سکونتي مردم بافتهاي ميانه‌اي و حاشيه‌نشيني براي سلامت آنها برنامه‌ريزي دقيقي شد.
تقريبا همه آنها در اين دولت بيمه شدند مسئله بهداشت آنها. جوانان آنها که به سن تحصيل مي‌رسند از تحصيل محرم مي‌شدند در اين دولت براي آنها برنامه‌ريزي شده است. کساني که به سن تحصيل رسيده بودند و با محدوديت روبرو بودند.
حجت الاسلام رئيسي در نقد سخنان ميرسليم:
در مورد حاشيه‌نشيني مسئله اول آمار است؛ آمار 11 ميليون مربوط به سال 92 است؛ الان آمار شايد تا 16 ميليون نفر بشود گفت آمار دقيق، بايد نسبت به حاشيه‌نشيني معلوم شود. نکته ديگر يک بحث علمي و تحقيقي مي‌کنيم که حاشيه‌نشيني دلايل آن چيست مثل اينکه روستاها کم آبي اينها علل است.
سخن ما اين است که با عزيزاني که در حاشيه شهرها هستندن چه کنيم؟ اولين گام مسئله نوسازي و به‌سازي نسبت به مسکن و خانه آنهاست که حتما بايد صورت گيرد نظام شهري بايد ماموريت بگيرد و ساماندهي بکنند.
اينها عزيزمان ما هستند که با مشکلاتي مواجه هستند که اين زندگي را انتخاب کرده‌اند حتما مسئله آموزش، بهداشت و مشکلاتي که اينها با آن مواجه هستند به صورت جدي تثبيت مالکيت‌زا مسائل مهمي است که بايد صورت بگيرد. ما در حاشيه شهر مشهد از اقدامات اوليه که کرديم بسياري از حاشيه‌ها مي‌گفتند که اين خانه مال خودمان هستند يا نه بسياري اين مشکلات را دارند.
** مجري: آقاي ميرسليم در خدمت شما هستيم براي پاسخ به نظرات دوستان.
** سيد مصطفي مير سليم:
من براي چاره‌جويي تاکيد مي‌کنم بر اقدامات تکميلي که بايد صورت بگيرد. قطعا دولت محترم با بودجه‌هاي هنگفتي که سالانه در اختيار داشته در طول 4 اسل گذشته اقداماتي را انجام داده است براي رسيدگي به محرومان در مناطق حاشيه‌اي شهرها اما کفايت نمي‌کند و ضرورت دارد به طور جدي قبل از اينکه ما مواجه با فاجعه‌هاي اجتماعي بشويم به مهار کردن اين مشکل بپردازيم.
اولا براي بازگشت آنهايي که امکان بازگشت‌شان به روستاها و شهرهاي کوچک ميسر است بايد آماده‌سازي صورت بگيرد. اين آماده‌سازي به مهفوم آن است که ما قائل به اعمال مديريت صحيح بر مديريت ابي کشور بشويم. 350 هزار چاه غير مجاز يعني از بين بردن منابع آبي کشور و فرونشست زمين‌ و متاسفانه ضايع کردن امکاناتي که مي‌توانست به طور پايدار براي توليدات کشاورزي کشور باشد.
دوم اينکه امکانات اوليه رفاهي در روستا بايد فراهم شود که روستائيان احساس نکنند براي تامين نيازمندي‌هاي خود ناچارند به شهرهاي بياند. در اين زمينه کارهايي انجام شده اما کافي نيست و ناقص است.
ما بايد از بي عدالتي پرهيز کنيم در شهرهاي ما جاذبه‌هاي کاذبي ايجاد شده‌اند تا موجب شده روستائيان مهاجرت کنند به شهرها و اين راهي شده است براي مهاجرت به شهرها.
اينها نشان مي‌دهد که ما براي آموزش و پرورش بايد اقدامات جدي انجام بدهيم از نظر بهداشت اقدامات کافي نيست. همچنين امکانات اسکان بايد براي آنها به شکل مناسب فراهم شود اسکان اوليه که در آنجا وسايل اوليه براي زيست سالم و مناسب فراهم شود هم اينکه طبقه‌اي را به تشويق به مهاجرت به سمت شهرها انجام نشود.
مجموعه اين اقدامات باعث مي‌شود که بتوانيم از امکانات محيط زيستي استفاده کنيم و برويم.
از امکانات خدادادي بايد بهتر استفاده شود براي توليد اشتغال الان در کشورمان مواجه هستيم با مهاجرت‌هايي که موجب شده که بيکاري در برخي از نقاط شهري رشد کند و اين باعث گرفتاري‌هاي ثانوي مي‌شود از جمله عدم تشکيل خانواده، ناپايداري وضعيت جوانان و مشکلات امنيتي به دنبال آن.
** مجري: روي ميزها گوشي هست براي نامزدهاي محترم، چون استوديو نسبتا بزرگ است ممکن است حرف همديگر را نشنوند براي همين تعبيه شده و هيچ ارتباطي به بيرون استوديو ندارد.
قرعه کشي نامزد بعدي: آقاي رئيسي تقاضا مي‌کنم بفرماييد در جايگاه.



** سوال مجري: چه برنامه اي براي کاهش فاصله طبقاتي و افزايش عدالت اجتماعي پيشنهاد مي‌کنيد.
** سيد ابراهيم رئيسي:
عدالت اجتماعي يکي از اهداف مهم نظام جمهوري اسلامي است و فاصله طبقاتي به هيچ عنوان زيبنده نيست. لکن آنچه نگران کننده است عبارت از اينکه ضريب جيني نشان دهنده اين است که در سال‌هايي که هدفمند کردن يارانه ها مطرح بوده است.
يعني از 36 صدم به 43 صدم رسيده و 7 واحد افزايش يافته است. اين فاصله نشان بدي است و اين نشان بايد حتما مورد توجه مسئولان و دولتمردان قرار بگيرد. امروز توجه به طبقه پايين جامعه اولويت است. راهکار برون رفت از اين وضعيت که مشکلات بسيار اجتماعي و سياسي مي تواند ايجاد کند.
راهکار آن نسبت به دهک‌هاي پايين حتما يک افزايشي در يارانه‌ها داشته باشيم. در گام اول سه دهک اول افزايش سه برابري و در گام دوم نسبت به توانمند سازي افراد تحت پوشش سازمانهاي حمايتي. حتما برنامه‌ريزي شود براي اينکه حداقل در سال يک ميليون نفر از تحت پوشش اينها خارج شوند با توانمندسازي نسبت به دهک‌هاي متوسط حتما بايد تسهيلاتي را قائل شويم در مسکن و شغل و درآمد آنها تا اينکه بتوانيم فاصله طبقاتي را در جامعه کمتر کنيم و اين نکته حائز اهميتي است که نسبت به ماليات هم همينطور. ما از حقوق بگيراني که امروز درآمد آنها زير سه ميليون تومان است بايد نسبت به اخذ ماليات از آنها حتما تجديد نظر شود.
ضمن اينکه از افرادي که فرار مالياتي دارند به عنوان اينکه از آنها به يقه سفيدها تعبير مي‌شود، واقعا زيبنده نيست که از همه درآمدها و کارکنان ماليات بگيريم اما افراد ديگر دور بزنند. اگر گام‌هايي برداشته شود براي کاهش فاصله طبقاتي، براي عدالت اجتماعي در نظام زيبنده خواهد بود.
قطعا اقداماتي بايد نسبت به قشر فقير جامعه، نسبت به اشتغال براي کساني که کار ندارند در جهت کم کردن اين فاصله تاثير گذار باشد. اگر اقدام فوري در ارتباط با کم کردن فاصله طبقاتي نشود بايد شاهد برخي بحرانهاي اجتماعي باشيم.

مرورگر شما از ويدئو پشتيباني نمي‌کند.
فايل آن‌را از اينجا دانلود کنيد: video/mp4

** سيد مصطفي ميرسليم:
نکات مهمي را مطرح فر موديد، ميخواستم بپرسم آيا اقداماتي که در طول برنامه پنجم توسعه انجام شده در جهت کاهش عدالت اجتماعي بوده و توانسته به سرانجام مطلوب برسد؟ دوم اينکه چگونگي تغيير روند تبعيض را در جامعه تبيين بفرماييد و چه نسبتي بين تبعيض هاي جامعه و عدالت اجتماعي برقرار است و چه مي شود کرد که عدالت اجتماعي با رفع تبعيض مستقر شود؟ آيا شما فکر مي کنيد که نوع سبک زندگي ما دگرگون شود و چگونه؟
** سيد مصطفي هاشمي طبا:
بنده هم از آقاي رئيسي به خاطر توجه به قشر مستضعف و محروم تشکر مي‌کنم و يقيناً اقشار محروم معلولان و بي سرپرستان بايد مورد توجه دولت جمهوري اسلامي قرار بگيرند و از طريق سازمان‌هاي حمايتي مثل کميته امداد و بهزيستي اين قشر مورد توجه قرار بگيرند اما معني اين، آن است که ما بايد يارانه هايي که به صورت عمومي توزيع مي‌کنيم در دسترس آنها قرار بدهيم تا سروسامان بگيرند.
اما اگر به اين مسائلي که فرمودند و همه اش درست است توجه کنيم معنيش بزرگتر شدن دولت است و به نوعي هرچه بيشتر فروش ارز و واردات هرچه بيشتر براي تبديل ارز به ريال. بايد ببينيم حد يقف توانايي دولت در بزرگ شدن چقدر است؟ اگر همه اين توقعات را از دولت داشته باشيم که چنان کند اين ممکن نيست. بايد براي اينکه امکانات بهتري براي عموم مردم و بالاخص در اختيار طبقات ضعيفتر قرار بگيرد توليد ناخالص ملي را با به سازي صنعت و اصلاح کشاورزي و بخصوي با خدمات و علي الخصوص با توريسم حل کنيم تا توليد ناخالص ملي و سرانه افراد بالا برود و گرنه پرداختن به معلول‌ها به تنهايي چاره درد نيست. منابع محدود است.
** حسن روحاني:
مسئله عدالت اجتماعي و کم کردن فاصله اقشار مختلف جامعه اهميت فراواني دارد؛ امروز بايد تلاش کنيم اولا تعادلي بين شرق و غرب کشور بوجود بياوريم. غرب کشور شرايط بهتري دارد شرق بخاطر کويري بودن و کم آب بودن شرايط سخت تري دارد و اين براي امنيت ملي ما مهم است. دولت به شرق کشور به همين دليل توجه بيشتري کرده. گاز را رسانديم به زاهدان. بندر چابهار توسعه زيادي پيدا خواهد کرد و همچنين اقشاري که مستضعف هستند و در فشار زندگي هستند بايد به آنها رسيدگي بيشتر شود. حقوق افرادي که پايين تر مي گيرند بايد رسيدگي شود و رسيدگي مي شود.
بازنشستگان اين که گفته شد نسبت به اقشار مختلف بتوانيم يارانه را بالا ببريم الان مستمري بگيري افرادي که در کميته امداد هستند يا بهزيستي نسبت به اول دولت به سه برابر و بيش از آن افزايش يافته و اينکه ما در افرادي که نيازمندند مثل معلولين بايد به آنها رسيدگي شود. الان براي تمام خانواده‌هاي داراي دو معلول خانه ساخته شده و براي تک معلول‌ها دارد ساخته مي شود. اگر بخواهيم عدالت اجتماعي را برقرار کنيم بايد رانتها را از بين ببريم و با فساد مبارزه کنيم.
** محمد باقر قاليباف:
همانطور که اشاره شد عدالت اجتماعي از موضوعات مهم و از اهداف اساسي انقلاب اسلامي بوده ولي همه شاهديم وقتي مشکلات اقتصادي و بحران داريم تحقق عدالت اجتماعي سخت است. وقتي در تهران کار را شروع کرديم گفتيم فاصله جنوب شمال را کم کنيم. امروز در سطح شهر مشخص است، چه در حوزه کالبدي و چه در حوزه انساني و توجه به محرومين. ولي همه مي‌دانيم که در اين ناعدالتي اقتصادي و نابرابري هاي فرصت‌هاي اجتماعي مثلا همين بيکاري و شغل که در حقيقت مي تواند در اين حوزه که حق شهروندان است توجه شود من در برنامه جنابعالي ديدم که به اين موضوع پرداختيد و در برنامه ما هم هست. در ابتدا يک اشتغال حمايتي و در ادامه به سمت اشتغال پايدار مي‌رويم.
واقعيت اين است که امروز شکاف طبقاتي در جامعه ما بيشتر شده و فرصت‌هاي اجتماعي امروز نابرابرند. يعني بهره‌اي که آن 4 درصد مي برند هيچوقت بقيه 96 درصد مردم نمي‌برند. ما در برنامه پنجم هم چنين هدفي داشتيم. ارزيابي شما از اينکه چقدر برنامه پنجم توانسته موفق باشد چيست؟
** اسحاق جهانگيري:
محدود کردن عدالت فقط به اقتصاد ظلم است. عدالت آموزشي و سياسي يعني هر فردي نه صرفا به دليل وابستگي به تفکر و جريان سياسي در يک جا قرار گيرد. عدالت قضايي يعني تمام دستگاه‌ها و مردم که مراجعه مي کنند به دستگاه هاي قضايي احساس عدالت کنند. متاسفانه احساس عدم عدالت در کشور بالا رفته است.
بايد اقداماتي انجام بدهيم که همه جامعه احساس کند مسئولان‌شان در سطوح مختلف برمبناي عدالت تصميم مي‌گيرند.
عدالت اقتصادي يک نماد مهم است؛ يک بخشش عدالت منطقه اي و جغرافيايي است. برخي مناطق مرزي محرومند بايد آنها را رشد داد. برخي افراد به ثروت‌هاي بادآورده دسترسي پيدا کرده اند. کسي که مي تواند در تماس با برخي مسئولان به سرمايه هاي بزرگ دست يابد موجب توسعه بي عدالتي مي شود. اينکه يک فرد موفق ميشود بيش از 3.8 ميليارد دلار از اموال کشور به جيب بزند، هرکسي مي شنود مي فهمد جامعه به سمت بي عدالتي رفته است و متاسفانه عده اي به حداقل‌ها هم نيازمندند.
مطالبي که دوستان درباره ضريب جيني گفتند، يارانه ها در سال اول ضريب جيني را تغيير داد چون در بين همه مردم 45 هزار تومان توزيع شد. اينکه مي‌گويند به سه دهک افزايش بيشتر مي دهيم يعني به دهکهاي چهارم و پنجم ضعيف‌تر مي شوند.

** مجري: آقاي رئيسي در خدمت شما هستيم براي پاسخ به نظرات دوستان.

** سيد ابراهيم رئيسي:

تشکر مي‌کنم از ديدگاه کانديداهاي محترم؛ نسبت به عدالت اجتماعي نمي خواهيم ابعاد مختلفش را توضيح دهيم. هيچ مفهومي بعد از توحيد به اندازه عدالت فراگير نيست. فرمايش شما راجع به فاصله طبقاتي بود و من درباره آن توضيح دادم. آنکه شاهديم برنامه پنجم اجرا شد؟ الان شاهد بيکاري بسيار ياز جوانان تحصيل کرده و تعطيل شدن کارگاه‌هاي توليدي بسياري هستيم. شاهد مشکلات اقتصادي هستيم که فاصله را بيشتر کرده است.
بر کسي پوشيده نيست که زندگي برخي افراد محروم که خودم سرکشي کردم فقط درآمدشان همين 45 هزار تومان است يا از بهزيستي و امداد ميگيرند. آيا با اين پولها امکان گذران زندگي هست؟ حتما بايد اين وضعيت تغيير کند. قدرت خريد کم شده. بايد با واقعيت زندگي محرومين سخن بگوييم. بايد تغييري در قشر بسيار ضعيف بدهيم.
نسبت به رانت‌ها که فرمودند، 50 درصد مردم که وام نگرفته اند باقي هم 5 درصد وامهاي بسيار کلان که برخي نقدينگي‌هايي که آمده وارد بازار. چرا کارگاه ها مي‌گويند نقدينگي نداريم؟ براي اينکه دست آن چند نفر رفته. امروز براي تسهيلات ازدواج دختر و پسر ما با مشکل مواجه است و افرادي راحت وام ميگيرند. آنچه الان رخ داده عبارت از آن است که يک فاصله طبقاتي بيشتري را شاهدش هستيم و اين را هيچکس منکرش نيست.

يک نظريه اينجا هست و آن اينکه آيا به افرادي امکانات بدهيم و فقرا و محرومين را به حساب نياوريم که اينها هم به نوايي برسند در کنار سرمايه گذاري سرمايه داران؟ يا اينکه از هرگونه سرمايه گذاري حمايت کنيم و محرومان هم کمک بگيرند؟
کاخ نشيني و کوخ نشيني را نمي پسنديم. زندگي اشرافي سازگاري با نظام ندارد. برنامه ريزي و سياستگداري بايد بنوعي باشد که فاصله طبقاتي را کمتر کند تا شاهد عدالت اجتماعي باشيم آنهم نه در سخن، بلکه در عمل و اقدام. اين مي تواند جلوي بسياري از رانتها و فسادها را بگيرد.
عرض من خدمت مردم اين است که برنامه ريزي‌ها در دولت بايد به سمت کاهش فاصله طبقاتي برود. فاصله طبقاتي هيچ نسبتي با عدالت اجتماعي ندارد و حتما بايد برويم دنبال کمتر و کمتر کردن آن. هم از آمار بيکاران کاسته شود هم آنها که جيبشان خالي است دولت کمک کند. ما حق خود محرومان را مي خواهيم بدهيم؛ حق خودشان است و اصلاً اينکه دولت بزرگ مي شود در کار نيست. اصل کار اين است که از توليد حمايت کنيم ولي برخي هستند که همين الان بايد کمک کنيم.
قرعه‌کشي مجري: جناب آقاي هاشمي‌طبا تقاضا مي‌کنم بفرماييد در جايگاه.
انتخاب سوال به قيد قرعه: آقاي هاشمي‌طباء، طرح شما براي مسکن چيست؟ مخصوصا براي مشکل مسکن زوج‌هاي جوان چه برنامه‌اي داريد؟



** سيد مصطفي هاشمي‌طبا:
ما اصولا اگر بخواهيم همه معلول‌ها را مورد توجه قرار دهيم، به جايي نمي‌رسيم. بايد علت‌هايي که اين مشکلات را به وجود آورده‌اند، بررسي کنيم، چرا که در برخي مشکلات فاصله علت‌هاست و ما بايد زمينه‌هايي که اين مشکلات را به وجود آورده‌اند را بررسي کنيم.
دولت حرکت خوبي را در بحث مسکن داشته و خدمات بسيار زيادي را ارائه کرده، اما حقيقت اين است که بايد مشکلات با دقت مورد بررسي قرار گيرد. اينکه بگويند ما درآمد ملي را افزايش مي‌دهيم و مشکل مسکن را حل مي‌کنيم، بايد در نظر گرفت. اگر ما در حال حاضر مثلا براي زوج‌هاي جوان بخواهيم مشکلات را حل کنيم، بايد از طريق وام و تسهيلات اين مشکلات را رفع کنيم، البته مسکن‌هاي کوچکي ساخته شده، اما بايد توانايي‌ زوج‌هاي جوان را نيز در نظر بگيريم و بدون توجه به ايجاد سرمايه‌گذاري براي اشتغال و کشاورزي اين مهم محقق شدني نيست.
ما بايد براي اشتغال جوانان اقدامات جدي داشته باشيم، به نظرم مشکل مسکن در شرايطي حل مي‌شود که ما مشکل اشتغال را حل کنيم. اگر مسئله اشتغال حل شود، مشکل مسکن هم حل خواهد شد و اين مسئله قابل حل و فصل است، البته درباره مسکن نمي‌توان سرمايه‌گذاري‌هاي بزرگ کرد، مثلا اگر ما سرمايه‌ بزرگ در صنعت داشته باشيم، خود به خود اشتغال توليد نمي‌شود. اينکه توليد باشد به معناي اشتغال نيست، چون توليد بايد فروش هم داشته باشد و راه آن اين است که ما توليد با کيفيت داشته باشيم.

مرورگر شما از ويدئو پشتيباني نمي‌کند.
فايل آن‌را از اينجا دانلود کنيد: video/mp4

** حسن روحاني:
براي مسئله مسکن برنامه‌هاي مختلفي در دولت‌هاي قبل اجرا شد. در دولت گذشته نيز سرمايه‌گذاري شد و برنامه‌ريزي را تحت عنوان مسکن مهر با همه اشکالاتي که داشت، دولت يازدهم خود را متعهد ديد که اين پروژه را تکميل کند و در حال حاضر تقريبا تا پايان دولت اين پروژه تکميل خواهد شد، البته به غير از 100 و خرده‌اي هزار مسکني که هيچ‌گاه داوطلبي ندارد و به دليل ساخته شدن در مناطق بد است.
بايد به مردم کمک کنيم تا خود مردم محل مسکوني خودشان را انتخاب کنند و آنها را ياري کنيم براي يافتن مسکن مورد نظرشان و وام لازم را در اختيار خانه اولي‌ها بگذاريم.
در حال حاضر خانه اولي‌ها مي‌توانند 80 ميليون وام مسکن بگيرند و اين کمک خوبي است که براي آنها انجام گرفته است.
مسئله دوم اين است که بايد در زمينه مسکن به بافت‌هاي فرسوده توجه شود. به جاي اينکه اگر مسکن مهر ساخته شود، اگر بافت‌هاي فرسوده به خانه‌هاي نو براي جمعي که آنجا هستند ساخته مي‌شد، مي‌توانست يک تحول بسيار مثبتي را در ايران به وجود آورد، اما در عين حل امروز برنامه خوبي براي جوان‌هاي ما مخصوصا کساني که تازه ازدواج مي‌کنند، وجود دارد.
مي‌دانيد که براي وام ازدواج دو وام 10 ميليون توماني به هر زوج براي اساس شروع زندگي پرداخت مي‌شود.
** محمد باقر قاليباف:
در حوزه اجتماعي بحث‌هايي که مي‌شود به اين نقطه مي‌رسيم که در جامعه ما 4 درصد وجود دارند که از همه چيز برخوردار هستند و 96 درصد جامعه برخوردار نيستند و آن کساني هم که برخوردار هستند با رانت همان‌طور که آقاي جهانگيري اشاره کردند، برخوردار شدند.
در حال حاضر بيش از 3 ميليون مسکن خالي در کشور داريم، سوال کنيم که چرا اين تعداد مسکن در کشور خالي است؟ متعلق به چه کساني است؟ اين تعداد مسکن متعلق به همان 4 درصد برخوردار جامعه است.
به بافت فرسوده‌اي که اشاره شد، قرار بوده هر سال 10 درصد از اين خانه‌ها را دولت احياء کند، خب به هر حال نتوانست اين را تکميل کند. در حال حاضر بيش از 5 تا 6 سال است از اين موضوع مي‌گذرد و فقط حدود 7 يا 8 درصد نوسازي شده، البته در محدوده شهر تهران که مسئوليت آن بر عهده شهرداري است.
به بافت فرسوده‌اي که اشاره شد، قرار بوده هر سال 10 درصد از اين خانه‌ها را دولت احياء کند، خب به هر حال نتوانست اين را تکميل کند. در حال حاضر بيش از 5 تا 6 سال است از اين موضوع مي‌گذرد و فقط حدود 7 يا 8 درصد نوسازي شده، البته در محدوده شهر تهران که مسئوليت آن بر عهده شهرداري است.
بنا به گزارش وزارت راه و شهرسازي 34 درصد از اين منزل‌ها نوسازي شده است. در اين بخش دولت بايد به ما کمک مي‌کرد، اما ما وظيفه دانستيم که اين کار را انجام دهيم.
بنده معتقدم بايد با آن 4 درصد برخوردار کشور برخورد شود. همان‌طور که اشاره کردم، اگر کسي رانت چند ميلياردي گرفته، بايد حتما برخورد شود و نگذاريم ديگر اين موضوع تکرار شود. متاسفانه امروز نيز اين موضوع در جامعه ديده مي‌شود و نمونه آن امروز موجود است.
نکته‌اي که در اينجا بايد به آن اشاره شود، در سال 95 بيش از 530 هزار ميليارد وام پرداخت کرده‌ايم، ببينيد اين وام‌ها را به چه کساني داديم. عده‌اي اين وام‌ها را گرفتند و چند 10 ميليون نفر مثل وام ازدواج نيز در نوبت هستند. اگر آن سيستم مديريت را درست نکنيم، موفق نخواهيم شد که برمشکلات فائق بياييم.
** اسحاق جهانگيري:
مسکن يکي از مهمترين نيازهاي جامعه و از مهمترين رشته‌هاي اقتصادي است. متاسفانه به دليل صدور پروانه‌هاي بي‌حساب و کتاب در شهرها و دلالي شدن مسئله مسکن، ما با تعداد قابل توجهي واحد مسکوني خالي مواجه هستيم. در يک محاسبه بيش از 250 ميليارد دلار ارزش واحدهاي مسکوني خالي است و معناي آن اين است که اين عدد در سرمايه کشور راکد مانده است.
در يک بررسي دقيقي که انجام شد، چند اولويت در رابطه با مسکن گذاشتيم. اولين اولويت، مسکن اجتماعي براي گروه‌هاي کم‌درآمد که تحت حمايت‌هاي مثل کميته امداد، بهزيستي، زنان سرپرست خانوار که 100 هزار واحد بايد براي آنها ايجاد شود و منابع مورد نياز آن را منابع بانکي تامين مي‌کند.
در رابطه با مسکن روستايي سالانه بايد 200 هزار مسکن روستايي استحکام‌سازي شود. روستائياني که موفق شدند مسکن آنها استحکام يابد در سيل و زلزله آسيب کمتري ديدند. تسهيلات مسکن براي زوج‌هاي جوان به 60 ميليون تومان افزايش داده شده، مسکن خانه‌اولي‌ها براي زوج‌هايي که براي اولين بار صاحب مسکن مي‌شوند، صندوق پس‌انداز راه‌اندازي شده و در آن صندوق سپرده‌گذاري مي‌کنند و تسيهلات مورد نياز در اختيار آنها قرار مي‌گيرد. علاوه بر بانک مسکن که در سال 1395، 5 هزار ميليارد سرمايه داده شد، مابقي بانک‌ها نيز اجازه داده شد که در بخش مسکن ورود کنند.



قرعه‌کشي مجري: جناب آقاي روحاني تقاضا مي‌کنم بفرماييد در جايگاه.
** انتخاب سوال به قيد قرعه: مشکل ازدواج جوانان را ناشي از چه عللي مي دانيد و برنامه شما براي فائق آمدن بر اين مشکل و افزايش چشمگير ازدواج هاي موفق و پايدار چيست؟



** حسن روحاني:
مسئله ي ازدواج يکي از نيازهاي طبيعي همه‌ي انسان‌ها و بويژه جوانان عزيز ما هست که امروز خب مشکلاتي در اين زمينه وجود دارد براي ازدواج. اولين مشکلي که هست اشتغال است و فضايي که در جامعه بايد به وجود بيايد براي اميد به آينده. اولين اقدامي که بايد در جامعه انجام دهيم براي مسائل اجتماعي‌مان، چه ازدواج و چه ساير مسائل مسئله ي ايجاد اميد نسبت به آينده است.
زماني که جامعه نسبت به آينده خود در ترديد باشد هر روز يک تهديدي جامعه اش را بتواند تحت فشار قرار دهد آينده برايش روشن نباشد هر روز يک تهديد جديد و حصر جديدي براي کشور خودش شاهد باشد، نشاطي را براي جامعه باقي نگذاريم هر روز يک محدوديتي به غير از آن‌چه در قانون آمده و سليقه اي براي جوانان به وجود بياوريم مسلما در زندگي و نشاط و ازدواج و آينده زندگي مردم را دچار مشکل مي کنيم. جامعه را بايد نسبت به آينده اميدوار کنيم.
بايد شغل لازم را براي جوانان به وجود آوريم. در طول 10 سال سال 83 تا 93 يک جمعيت 6 ميليون و 600 هزار نفر آماده ورود به بازار کار بودند و از اين رقم، 600 هزار نفر شغل پيدا کردند. در اين شرايطي که وضع درآمد ارزي بسيار خوب بود و مي‌توانستيم همه افراد متولد دهه 60 را؛ ولي آنها رها شدند و ديديم چه مشکلاتي جامعه مواجه شد. امروز اميد به آينده در جامعه ما افزايش يافته و مردم و جوانان ما به آينده خود کاملا اميدوار هستند.
اشتغال شرايطش يعني شرايط کسب و کار در جامعه ما بهبود يافته. اساس اشتغال شرايط کسب و کار است که از ربطه 152 رسيده به 120. بنابراين شرايط کسب و کار در جامعه بهتر شده است. اين محيط کسب و کار مهمترين مسئله است. اعتماد به سرمايه گذاري افزايش يافته که اگر نباشد شغل و ازدواج و زندگي نيست. مردم به فضاي مجازي دست يافتند؛ اگر دولت يازدهم نبود همه اين راهها مسدود شده بود و دوستان ما هم نميتوانستند از اين فضا براي تبليغات خود استفاده کنند.

مرورگر شما از ويدئو پشتيباني نمي‌کند.
فايل آن‌را از اينجا دانلود کنيد: video/mp4

** محمد باقر قاليباف:
تشکر مي‌کنم؛ همانطور که شما اشاره کرديد مشکل جدي امروز ما در بحث ازدواج اشتغال است. جنابعالي در آغاز دوره به مردم عزيزمان قول داديد 4 مي

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۰۹۴۲۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پنج هزار و ۵۵۸ متقاضی واحدهای مسکن ملی در زنجان تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند

بهزاد کردلو رئیس اداره برنامه ریزی مسکن و بازآفرینی راه و شهرسازی استان زنجان گفت: سه هزار و ۶۹۰ نفر از متقاضیان تحت پوشش نهادهای بهزیستی و کمیته امداد استان در شهرستان زنجان سکونت دارند.

وی اضافه کرد:هم اکنون ۶۱۷ نفر از متقاضیان در مرحله تایید نهایی هستند که از این تعداد ۴۹۹ نفر هم افتتاح حساب کرده اند.

رئیس اداره برنامه ریزی مسکن و بازآفرینی راه و شهرسازی استان زنجان گفت: درخواست ۲ هزار و ۸۳۱ نفر از متقاضیان تحت پوشش نهادهای حمایتی طرح نهضت ملی مسکن به دلیل احراز نشدن شرایط آنها رد شد.

این مسوول خاطرنشان کرد: راه و شهرسازی استان برای خانه دار شدن افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی مدیریت و برنامه ریزی لازم را دارد و برای اجرای پروژه های نهضت ملی مسکن بسیار جدی است.

وی با بیان اینکه استان زنجان برای چهار سال ساخت ۶۸ هزار واحد مسکونی را در دستور کار دارد، خاطر نشان کرد: برش استانی در نهضت ملی مسکن در بخش حمایتی ۲۷ هزار واحد، خود مالکی ۱۲ هزار واحد و در بافت فرسوده ۹ هزار واحد است.

باشگاه خبرنگاران جوان زنجان زنجان

دیگر خبرها

  • ارتقاء رونق تولید و بهره روری با حمایت از کارگران
  • حمایت از کارگران رونق تولید و بهره‌روری را ارتقا می‌دهد
  • ضرورت تعامل دولت و مجلس برای رونق تولید و اشتغال
  • ۴.۵ میلیون زوج نابارور تحت پوشش بیمه قرار گرفتند
  • سندرم تراکم،بلای جان کلانشهرها/ ضرورت تغییرالگوی ساخت مسکن از آپارتمان‌های ‌انبوه به خانه‌های یک طبقه حیاط‌دار
  • برای خانه‌دار شدن افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی برنامه داریم
  • پنج هزار و ۵۵۸ متقاضی واحدهای مسکن ملی در زنجان تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند
  • تخصیص پروژه مسکن به بیش از هزار نفر از متقاضیان نهادهای حمایتی در استان
  • تخصیص پروژه مسکن به ۱۰۱۴ نفر از متقاضیان نهادهای حمایتی در استان زنجان
  • ۵۵۵۸متقاضی واحدهای مسکن ملی درزنجان تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند